Saturday, March 24, 2012

Allah tu ada..!..Bah.4

Allah itu ada!..Bah 1
Allah itu ada!..Bah 2
Allah itu ada!..Bah 3

Allah Itu ada, dan Dia maha Memahami..

Sambil bersantai membaca buku di restoran kyros kebab (yang dah bertukar kepada restoran lain), saya menikmati pemandangan indah UIA yang hampir 6 bulan ditinggalkan..Sungguh saya rindu, banyak perubahan yang berlaku. Suasana ketika itu tidak sibuk, hanya ada 2-3 orang yang sedang berbincang tentang assignment agaknya.

Waktu itu hujan renyai-renyai, angin berhembus tenang dan suasana yang sejuk begitu mendamaikan..Tengahari itu, saya merasakan suatu perasaan yang sangat indah. Terasa bebanan yang dipikul selama ini, sudah dibawa pergi oleh angin sejuk yang bertiup..4 tahun menghabiskan masa di UIA, memberi berjuta kenangan, lebih-lebih lagi kepada saya yang agak sentimental ini..=)

Petang itu, kami berbicara tentang pelbagai perkara. Topik menarik juga, tentang kehidupan, perasaan dan rumahtangga. Nampaknya kami sudah cukup dewasa untuk membincangkan topik ini..Dalam hati saya, ada satu ketenangan. Hati berbunga riang. Saya tersenyum sendiri. Alhamdulillah, Allah itu tahu yang terbaik untuk hambaNya.

Banyak yang kami kongsikan. Suka duka kehidupan. Kenangan yang menjadi memori terindah, juga tentang masa hadapan. Tidak lama kami di situ, apabila hujan semakin surut, kami mengambil keputusan untuk berjalan pulang ke bilik.

"Awak tahu," Saya memecah kesunyian.

"Saya pernah diuji dengan ujian yang tak pernah saya sangka." Saya berhenti seketika. Mengimbau ujian yang pernah hadir menyapa diri saya.

"Dan waktu itu, saya memang tak dapat kawal diri, saya rasa saya menjadi sangat teruk," saya masih tidak berhenti bercerita. Berbulan-bulan tidak bertemu, banyak benar cerita yang tersimpan dan mahu diluahkan.

Sahabat saya hanya mendengar. Kami sedang menyusuri tasik sambil menikmati keindahannya.

"Disebabkan ia melibatkan orang sekeliling saya, saya benar-benar tertekan. Dan sakitnya hanya Tuhan yang tahu," Saya berhenti seketika, menarik nafas. Penat juga bercerita sambil berjalan begini.

"Semuanya kerana saya punya ego. Masih ada rasa sakit hati dan banyak pulak perasaan negatif yang muncul. Saya cuba lari dari masalah tu, tapi saya tahu masalah tu takkan selesai semudah tu. Saya siap merancang sesuatu yg x masuk akal, tapi bersyukur sangat Allah masih memelihara saya.." Saya beristighfar dalam hati, mengingatkn kembali kesakitan melawan diri sendiri ketika itu.

"Saya tidak putus berdoa, Ya Allah, tolonglah lembutkan hatiku yang sedang sakit ini dan kurniakanlah kekuatan untuk aku menghadapi semua ini,"

"Waktu itu saya sangat takut, takut saya hilang pertimbangan.. Saya takut saya yang selama ini mahu berubah, kini melakukan sesuatu yang Allah tak suka, yang Allah murka. Jadi sia-sia usaha dan pengorbanan saya selama ini yang mahu menjadi baik."

Tapi itulah, bila hati marah, syaitan akan mudah masuk dan menghasut. Saya sedar tu. Cuma untuk mengawalnya, sangatlah susah."

Saya memandang ke tasik di sebelah kanan saya. Tenang saja airnya mengalir. Setenang hati saya sekarang.

"Jadi saya pohon betul-betul dengan Allah. Ya Allah, bantulah aku melepasi ujian ini. Saya fikir, jika saya berjaya lepas ujian ni, hanya dua pilihan yang saya akan saya terima. Sama ada Allah semakin sayang, atau Allah akan benci. Nauzubillahiminzalik, saya tak nak Allah benci saya. Saya masih sanggup dibenci manusia, tapi bukan dibenci Allah."

Kawan saya mencelah apabila saya menarik nafas, "Betul dah tu, kalau Allah benci, nak lari ke mana lagi kita. Dunia tak selamat, akhirat lagi lah, kan," sahabat saya teranguk-angguk bersetuju.

"Itulah, saya tak sanggup sangat kalau Allah benci. Jadi saya nekad untuk lawan ego saya, dan saya betul-betul lakukan ini untuk Allah. Semata-mata untuk Allah. Saya tak kisah apa orang nak cakap, yang penting, Allah tahu apa saya buat."

Kawan saya terangguk-angguk lagi.

"Saya nekad untuk membuang ego dan melawan diri sendiri. Dan alhamdulillah, rupanya Allah itu maha penyayang awak.."

"Setelah saya mendapat kekuatan dan nekad untuk membunuh ego saya, alhamdulillah, saya dapat rasakan ketenangan itu. Dan, subhanallah, tanpa disangka, pada petang tu juga, Allah hadiahkan saya sesuatu yang sangat berharga dalam hidup saya. Maha suci Allah yang maha mengerti, maha penyayang." Saya tersenyum. Ada bunga-bunga dalam hati.

Kawan saya tersenyum juga. "Subhanallah," terkeluar itu dari mulutnya. Dia mengerti apa yang saya maksudkan.

"Yang penting, kita perlu yakin, sentiasa yakin yang Allah sentiasa ada untuk kita. Dia melihat usaha kita, Dia menilai tindak tanduk kita. Dan Dia sentiasa merancang yang terbaik untuk kita..Kita hanya perlu sabar, bersyukur dan redha dengan segala ujianNya..Insya Allah, kita tak dapat bayangkan nikmat yang telah Allah sediakan untuk hamba-hambaNya yang bersabar." Saya tersenyum puas. Lega dan bersyukur, semua ujian ini benar-benar menambahkan keyakinan saya bahawa:

Allah sentiasa ada!

No comments: