Saturday, April 21, 2012

Berkampung di Kampung~Part 1 (Berkebun)

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..rasa tenang sejak kebelakangan ni membawa pula saya mencari ketenangan di kampung. Hehe, alhamdulillah, saya seronok sangat di Kampung. Sebenarnya dari dulu lagi, saya mahu menghabiskan masa di kampung ni.

Seronok bila dapat bersama-sama dengan sepupu-sepupu yang masih kecil, lebih-lebih lagi saya belum ada komitmen lain setelah tamat belajar ni. Apa lagi, ni lah kesempatan yang saya tunggu-tunggu. Suasana di kampung ni pun cukup mendamaikan hati.=)

Kebetulan, waktu saya 'menetap' sementara (lebih kurang seminggu) di rumah teh ni, Teh sedang mengusahakan tanaman jagungnya. Waktu ini waktu untuk membaja. Jadi, bila saya nampak Teh tengah bersiap-siap nak ke kebun pada waktu pagi, saya cepat-cepat bersiap juga, sebab nak ikut membaja sekali. Ini pengalaman menarik buat saya.=)

Oh ye, kebun Teh depan rumah dia je. Jalan tak sampai seminit pun dah sampai. Menarik kan.^_^

Menurut Teh, sekarang Teh nak membaja dulu, nak bagi pokok jagung tu subur. Saya sebenarnya taklah minat berkebun ni, tapi kali ni teruja pulak.=)..

Menariknya, Teh cerita, ada benih jagung yang dicuri oleh semut. Pertama kali dengar, macam tak percaya. Bila saya tengok, ha'a, betullah, ada je barisan pokok yang tak lengkap. Berlubang-lubang barisan sebab semut dah larikan benih jagung.

Tiba-tiba rasa comellah pulak semut-semut ni. Hehe. Terus terbayang dalam fikiran saya, buku cerita kanak-kanak yang saya baca dulu, semut dan belalang (betul ke ni) yang simpan makanan untuk musim hujan. Tak sangka betul-betul macam tu. =)

(Ni lah sepupu-sepupu saya, akan diceritakan pada next entry^_^)

Lalu berkebunlah kami berdua sepanjang pagi sampaikan matahari mula terpacak atas kepala. Bila balik rumah, terkejut saya sebab rupanya lebih kurang dua jam jugak habiskan masa membaja. Sungguh tak terasa langsung masa berjalan, sedar-sedar dah bermandi peluh.

Mungkin sebab kami rancak sangat bercerita sampai tak sedar masa berjalan macam tu je. Tapi alhamdulillah la, cepat sikit kerja Teh bila saya tolong menyibuk ni. Hehe. Saya pun seronok.

Waktu petang, aktiviti diteruskan, abang saya dan isterinya pula bersama-sama Teh turun membaja. Mereka tinggal dalam 2 hari, kalau diikutkan macam-macam aktiviti yang nak dilakukan, tapi masa yang ada tak cukup.


Setelah penat membaja, Teh dan abang mengait buah kelapa untuk minum petang. Seronok.=)

Okay, setakat ni dulu. Insya Allah nanti sambung lagi. =)

No comments: