Friday, November 2, 2012

Ibrah aidiladha dan ketakwaan kepada Allah

Assalamualaikum..
Lama benar tidak berupdate dek kerana sibuk dengan urusan keluarga..=) Alhamdulillah, walaupun sudah seminggu berlalu, saya terpanggil untuk menulis tentang aidiladha.

Berada dalam kepala terlalu lama, saya fikir ia perlu juga dicurahkan agar kita dapat sama-sama membuka minda, seterusnya sebagai peringatan terutamanya kepada diri saya sendiri insyaAllah..

Mengambil ibrah aidiladha, pengorbanan yang dilakukan nabi ibrahim dan nabi ismail terlalu besar pada saya. Lebih dari itu, saya melihat mereka antara contoh terbaik dalam perhubungan antara ayah dan anak.=)

Saya terfikir, betapa hebatnya seorang ayah yang sangat menyayangi anaknya ismail, sanggup meletakkan keutamaan perintah Allah berbanding keutamaan dirinya sendiri. Perintah mengorbankan anak, sungguh, pasti sukar dilakukan mana-mana ayah di dunia ini yang ada rasa kasih pada anak sendiri. Dan pengorbanan itu berlaku, tentunya atas dasar takwa kepada Allah dengan sepenuhnya.

Dan saya juga mengagumi kepatuhan seorang anak yang juga meletakkan keredhaan Allah yang paling utama. Nabi ismail ternyata sangat redha dengan keputusan ayahnya yang mahu mengorbankannya, tanpa banyak soal. Sungguh! tiada anak yang sanggup begitu, jika bukan atas dasar takwa yang kukuh kepada Allah.

"Dan Ibrahim berkata: Sesungguhnya aku pergi menghadap kepada Tuhanku, dan Dia akan memberi petunjuk kepadaku.

Ya Tuhanku, anugerahkan kepadaku (seorang anak) yang termasuk orang-orang yang soleh.

Maka Kami beri dia khabar gembira dengan seorang anak yang amat sabar.

Maka tatkala anak itu sampai (pada umur sanggup) berusaha bersama-sama Ibrahim. Ibrahim berkata: 'Hai anakku, sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku menyembelihmu. Maka fikirkanlah apa pendapatmu!' Ia menjawab: 'Hai bapakku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu. Insya- Allah kamu akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar.'

Tatkala keduanya telah berserah diri dan Ibrahim membaringkan anaknya atas pelipisnya, (nyatalah kesabaran keduanya).

Dan Kami panggillah dia: 'Hai Ibrahim, sesungguhnya engkau telah membenarkan mimpi itu, sesungguhnya demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang berbuat baik.

Sesungguhnya ini benar-benar suatu ujian yang nyata.

Dan Kami tebus anak itu dengan seekor sembelihan yang besar.

Kami abadikan untuk Ibrahim itu (pujian yang baik) di kalangan orang-orang yang datang kemudian,

(yaitu) "Kesejahteraan dilimpahkan atas Ibrahim". Demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang berbuat baik. Sesungguhnya ia termasuk hamba-hamba Kami yang beriman. " (QS. Ash-Shaaffaat: 99-111)

Menambahkan kekaguman saya, bagaimana seorang anak yang pernah ditinggalkan di padang pasir yang tandus ketika kecil, tidak langsung menyimpan marah terhadap ayahnya. Malah mematuhinya tanpa dipersoalkan tindakannya. Memetik sedikit sirah nabi ismail, saya yakin ujian ini adalah ujian yang berat buat kedua-duanya, nabi Ibrahim a.s juga nabi ismail a.s.


Nabi Ibrahim meninggalkan isterinya dan anaknya yang masih menyusu di padang sahara. Ibu Ismail menyusui anaknya dan mulai merasakan kehausan. Saat itu matahari bersinar sangat panas dan membuat manusia mudah merasa haus. Setelah dua hari, habislah air dan keringlah susu si ibu. Hajar dan Ismail merasakan kehausan, dan makanan telah tiada sehingga saat itu mereka merasakan kesulitan yang luar biasa. Ismail mulai menangis kehausan dan ibunya meninggalkannya untuk mencarikan air. Si ibu berjalan dengan cepat hingga sampai di suatu gunung yang bernama Shafa. Ia menaikinya dan meletakkan kedua tangannya di atas keningnya untuk melindungi kedua matanya dari sengatan matahari. Ia mulai mencari-cari sumber air atau sumur atau seseorang yang dapat membantunya atau kafilah atau musafir yang dapat menolongnya atau berita namun semua harapannya itu gagal. Ia segera turun dari Shafa dan ia mulai berlari dan melalui suatu lembah dan sampai ke suatu gunung yang bernama Marwah. Ia pun mendakinya dan melihat apakah ada seseorang tetapi ia tidak melihat ada seseorang."

Si ibu kembali ke anaknya dan ia masih mendapatinya dalam keadaan menangis dan rasa hausnya pun makin bertambah. Ia segera menuju ke Shafa dan berdiri di atasnya, kemudian ia menuju ke Marwah dan melihat-lihat. Ia mondar-mandir, pulang dan pergi antara dua gunung yang kecil itu sebanyak tujuh kali. Oleh kerananya, orang-orang yang berhaji berlari-lari kecil antara Shafa dan Marwah sebanyak tujuh kali. Ini adalah sebagai peringatan terhadap ibu mereka yang pertama dan nabi mereka yang agung, yaitu Ismail.

Setelah putaran ketujuh, Hajar kembali dalam keadaan letih dan ia duduk di sisi anaknya yang masih menangis. Di tengah-tengah situasi yang sulit ini, Allah SWT menurunkan rahmat-Nya. Ismail pun memukul- mukulkan kakinya di atas tanah dalam keadaan menangis, lalu memancarlah di bawah kakinya sumur zamzam sehingga kehidupan si anak dan si ibu menjadi terselamatkan. Si ibu mengambil air dengan tangannya dan ia bersyukur kepada Allah SWT. Ia pun meminum air itu berserta anaknya, dan kehidupan tumbuh dan bersemi di kawasan itu. Sungguh benar apa yang dikatakannya bahawa Allah SWT tidak akan membiarkannya selama mereka berada di jalan-Nya.


sumber: sirah nabi

Pada saya, sukar sekali untuk seorang anak yang punya kisah silam sebegitu, untuk menerima perintah ayahnya untuk kesekian kalinya. Paling kurang, seorang anak pasti teragak-agak untuk menerima perintah ayahnya yang pernah meninggalkannya berdua dengan ibunya di tengah panas tanpa setitik air pun. Namun perhatikan kata-kata nabi ismail apabila diberitahu oleh nabi ibrahim tentang mimpi itu:

'Hai bapakku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu. Insya- Allah kamu akan mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar.'

Beliau menerimanya dengan redha dan sepenuh tawakal kepada Allah tanpa ada secebis ragu-ragu pada perintah ayahnya. Ketakwaan itu membuatkannya patuh, kerana sedar ianya dari Allah.

Bayangkan, ketika kecil ditinggalkan di padang pasir yang panas terik, tanpa bekalan makanan dan air, itu pasti adalah sesuatu ujian yang berat jika tidak didasari takwa. Jika pada orang biasa, mungkin ia sudah menjadi satu kesedihan yang mampu menyebabkan fobia dan trauma, serta kewujudan rasa benci kepada ayah sendiri. nauzubillah. Mungkin juga akan wujudnya rasa dendam, tanpa cuba mencari hikmah di sebaliknya.

Namun ternyata, Nabi Ismail itu seorang yang sangat redha. Dan ternyata setiap yang berlaku sentiasa berhikmah. Jika bukan kerana mereka ditinggalkan di padang pasir itu, maka nabi ismail tidak mungkin akan menghentak-hentakkan kaki lalu terwujudlah telaga zam-zam yang masih lagi mengalir sehingga ke hari ini. Dan kemudiannya berkembang menjadi pusat ibadat yang dimuliakan Allah, subhanallah.

................................
Saya meilhat kisah ini sebagai kisah yang sangat bermakna, lebih dari sebuah pengorbanan yang kemudiannya menjadi satu perayaan buat umat Islam.

Saya melihat betapa perhubungan yang didasari ketakwaan ternyata dapat mewujudkan susana redha-meredhai, dan menerima segala ujian dengan hati terbuka kerana tahu ia semuanya datang dari Allah. Maka ketenangan itu dapat dinikmati tanpa ragu. Kerana segala yang Allah aturkan itu memang dipenuhi hikmah tersembunyi, dan adalah tugas kita untuk mencari hikmah itu.

Mungkin saja ada hikmah yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar, namun yakinlah Allah punya perancanganNya untuk kita. Dan yakinlah Allah adalah sebaik-baik perancang sebagaimana cantiknya perancangan Allah dalam mewujudkan kota mekah untuk umat Islam. Dan ia tidak memakan masa sehari cuma, malah bertahun-tahun untuk kita ketemukan hikmah yang Allah aturkan untuk kita. Bersangka baiklah dengan Allah.

Memang, mereka adalah nabi pilihan. Mereka punya kekuatan itu kerana mereka Nabi. Namun adalah perlu untuk kita untuk mengambil contoh teladan itu, agar menjadi penghayatan buat diri kita. Agar kita menghormati ayah sehormat-hormatnya, dan menyayangi anak sesayang-sayangnya. Tanpa lupa bahawa segala yang dilakukan, hanyalah untuk mencari redha Allah.

Wallahua'lam.

Semoga aidiladha kali ini membuka jiwa tentang ketakwaan yang sebenar-benarnya terhadap Allah, dan mencari hikmah atas setiap yang berlaku dengan pandangan iman. InsyaAllah jiwa akan tenang, dengan rahmat dan kasih sayang dari Allah yang Maha Penyayang.

Subhanallah.

No comments: