Saturday, October 17, 2009

Gambar di facebook, blog?

Assalamualaikum..

Ada sesuatu yang sudah lama bermain2 di fikiran saya. Sejak kebelakangan ini makin terfikir2, sesuai atau tidak meletakkan gambar2 personal sama ada di friendster, facebook, atau blog sendiri? Mungkin di sini akan ada percanggahan pendapat..Masing2 punya alasan, namun saya secara peribadi mungkin berada di tengah2. Ingin sekali saya menyenaraikan kebaikan dan keburukan meletakkan gambar di ruangan alam maya ini.

Kebaikan:
1. Pembaca akan dapat mengenali empunya diri lebih2 lagi pembaca yang langsung tidak mempunyai hubung kait dengan tuan punya gambar.

2. Pembaca dapat menyelami situasi tuan punya gambar, bukankah gambar itu dapat bercerita..

3. Dapat menarik lebih ramai pembaca kerana lazimnya manusia akan bosan jika hanya melihat tulisan semata2.(seperti membaca buku text, pandangan pertama itu penting)

Keburukan:
1. Mungkin terbitnya rasa riya' dan bangga pada empunya gambar kerana selalunya hanya gambar yang cantik dan "menjadi" sahaja akan dipamerkan. (walaupun muka orang lain macam orang tua tetapi kerana gambar empunya gambar cantik maka orang lain tidak penting sama sekali)

2.Jangan lupa ruangan maya ini tiada sempadan, jadi bila2 masa sahaja manusia yang tidak bertanggunjawab akan meng"superimpose"kan gambar itu di tempat2 yang mungkin langsung tidak disangka.

3. Lagi mengerikan jika ada peminat yang senyap2 meng"save" gambar itu dan menyihir tuan punya gambar kerana cintanya tidak berbalas. Nauzubillahimizalik..

4. Mungkin juga gambar itu akan disalahgunakan untuk apa2 tujuan tanpa disedari oleh tuan punya gambar (contoh: iklan pencuci muka dll), sedangkan keuntungan yang diperolehi langsung tidak dikongsi. Ini tidak adil!

Lihat pada keburukan, ternyata lebih banyak dari kebaikan..Dan faedah kebaikan itu kelihatan tidak sekuat penangan dan kesan keburukan.Mungkin ini bergantung pada situasi, terpulang pada masing2 untuk menilai dan mentafsir. Mungkin ada keadaan sesuai untuk diletakkan gambar, seperti gambar beramai2 yang muka empunya gambar sekadar sebesar kuku jari kelingking(tak tahulah jika ini pun masih berisiko dengan kecanggihan teknologi zaman sekarang).Namun saya rasa trend zaman sekarang, ramai anak2 muda yang gemar "camwhore"~istilah baru bagi saya~iaitu menangkap gambar sendiri dengan kamera di tangan. Ini bermaksud gambar itu sangat jelas dengan hanya muka yang memenuhi hampir keseluruhan gambar..Risiko untuk disalahgunakan itu sangat tinggi,(terutamanya kaum perempuan) namun sekali lagi tepuk dada tanya iman.Baik atau buruk itu kesannya pada diri masing2.

Saya pun pernah tersilap(mungkin?)~kerana tidak berfikir panjang dan terpengaruh dengan kebanyakan blog..Budak baru belajar, memang suka mencuba kan?Tapi bukanlah camwhore itu, itu minta dijauhkan.Saya masih belum cukup kuat, sering terpengaruh walaupun dalam hati berbelah bagi. Tuhan, kurniakanku ketetapan dan keteguhan iman dalam apa situasi sekalipun. Semoga entry ini dapat membuka minda dan menjentik iman di dada masing2..Berfikirlah sedalam2nya sebelum membuat keputusan.

"Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu manyukai sesuatu, padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui" (Al-Baqarah:216)

*Kasihan pada seorang sahabat yang berpurdah, tapi diletakkan gambarnya tidak berpurdah di facebook kawannya walaupun itu gambar beramai2..Mungkin selepas ini perlu bertanya dahulu pada sahabat2 boleh atau tidak mempamerkan gambar bersama2, bimbang ada yang tidak terjaga kepentingannya..*terasa juga.

No comments: