Wednesday, July 10, 2013

Mendidik generasi baru

Assalamualaikum...

Anak-anak saudaraku yang comel-comel.
 Semoga kalian membesar menjadi hamba Allah yang bertakwa
Sejak dua menjak mengandung ini, banyak pulak fikiran yang bertandang.

"Kagum pada mereka yang berjaya membesarkan anak-anak dengan sihat dan bijak."

"Kagum lagi pada mereka yang berjaya terapkan nilai-nilai murni dalam diri anak-anak."

"Terlebih-lebih kagum pada mereka yang membesarkan anak yang berakhlak mulia dan bertakwa kepada Allah"

Kita ini, nak membimbing diri sendri pun, bukanlah mudah. Inikan pula untuk membimbing individu lain yang baru mahu mengenal dunia.

Namun memandangkan ini adalah amanah dari Allah, kita pasti mampu. Allah tidak akan beri sesuatu yang kita tidak mampu, kan?..

Sesungguhnya anak ini sudah punya perjalanan hidupnya yang telah pun Allah tetapkan sejak usianya 4 bulan (lebih) lagi. Baik atau buruk pengakhirannya, Allah sudah tentukan. Cuma bagaimana perjalanannya harus dipimpin dan dibimbing. Kelebihannya, kekurangannya, ujiannya, sudah pun tersedia untuknya.

Anak ini harus dijaga dengan didikan agama yang sempurna. Hanya itu penyelamatnya dunia akhirat. Ya, hanya itu pelindungnya di zaman yang serba mencabar ini.

Semoga Allah membimbing, dan menjaganya agar dirinya sentiasa dalam pandangan rahmat Allah. Ibu bapa, tanggungjawabnya ialah untuk menunjukkan jalan, berusaha sedaya mungkin agar jalan yang ditempuhi anak-anak ini sentiasa di atas jalan yang benar dan diredhai Allah.

Baik ayah dan ibunya, bukanlah jaminan baik anak-anaknya. Baik akhlaknya sewaktu kecil, bukanlah jaminan waktu besarnya masih seorang yang mulia akhlaknya. Juga, nakal sewaktu kecilnya bukanlah jaminan dia akan terus begitu.. Semua kuasa Allah, sungguh, zaman ini zaman yang tidak dapat dijangka.

Namun, kita ada Allah, dan berdoalah sesungguhnya agar Allah menjaga diri kita, dan keluarga dari setiap perkara yang tidak disukaiNya. Kita hanya mampu berusaha, hasilnya, hanya Allah yang akan menentukan. Bersangka baiklah pada Allah.

Usaha, doa, usaha lagi, doa tidak putus2, serta tawakal sepenuhnya kepada Allah.

Semoga Allah menjaga anak ini dunia akhirat. Semoga dia membesar menjadi hamba Allah yang bertakwa, berjaya di dunia dan akhiratnya.

Dan dipermudahkan urusan bakal ummi dan abi ini.

Amiin ya Allah.

Mohon doa kalian juga..=)

#Salam Ramadhan buat semua pembaca..=)
No comments: